Skriv så det bliver forstået

SKRIV SÅ DET BLIVER FORSTÅET


Det lyder SÅ indlysende. Selvfølgelig skal man skrive, så det bliver forstået. Alligevel er der rigtig mange eksempler på, at det åbenbart ikke er så indlysende alligevel. Jeg har fundet et lille eksempel fra Odense Kommune. Ikke fordi de er specielt slemme, men fordi det er et eksempel på, hvor man let kan gøre det bedre.


Odense Kommune har et "Bæredygtighedsråd" - og de uddeler en pris. Men det går hurtigt galt med at holde det i et forståeligt og let læseligt sprog. 

Om Odense Bæredygtighedspris


Odense Bæredygtighedspris uddeles af Odense Bæredygtighedsråd og gives til et bæredygtigt initiativ, der er gennemtænkt i forhold til de tre elementer i bæredygtighed: sociale forhold, økonomi og miljø. Det kan være initiativer, hvor der er sundhed, ligestilling, frivilligt arbejde eller andre sociale emner på dagsordenen.


Videre skriver rådet:


Hvor den økonomiske profil er sund og langsigtet. Hvor der tænkes miljø, så fx CO2-udledning eller forbrug af ressourcer bliver nedbragt. I det optimale projekt er tænkt på tværs af alle tre elementer af bæredygtighed.

Kan du se hvad der går galt?


I de første tre linjer går "bæredygtighed" igen hele fire gange - endda på en hjemmeside om netop det emne. I stedet skal du skrive det kort klart og præcist:


Eksempel: Vi giver Odense Bæredygtighedspris til et initiativ, der indeholder: sociale forhold, økonomi og miljø.Hvad betyder det, at profilen er økonomisk sund og langsigtet? Prøv istedet med:


Eksempel: Jeres projekt skal være økonomisk velfunderet - også på langt sigt.

Hvorfor går det galt?

Jeg kan ikke vide hvad, de har tænkt i Odense Kommune. Men det virker som om, der sker en "sprogafsmitning" fra et af de oprindelige dokumenter. Det er formentlig fra byrådets dagsorden.  Afsnittet er så  blevet kopier over til hjemmesiden - ord for ord. Det virker sjældent.


Hvad skal jeg så gøre istedet?

Start med at skrive et par stikord ned. På den måde får du skabt et overblik over, hvad du skal skrive. Derefter går du igang med selve teksten.


Kan du ikke skrive det kort, klart og præcist, så er din vinkel nok ikke tilstrækkelig gennemtænkt. Hold sproget flydende og let. Især hvis du skriver til nettet.

Twitter

  Jesper Schou Hansen | Vester Farimagsgade 1 | DK 1606 København V | +45 26 23 73 78 | jesper@jesperschouhansen.dk

Copyright @ All Rights Reserved